Urquiza tangoen

Det er en stilart, som er karakteriseret ved sit raffinement

 

Det er en stilart, som er karakteriseret ved sit raffinement; ved bevægelsernes renhed; ved sine giros, agujas og lapices.  Det grundlæggende princip går på trinnenes færdighed, forarbejdet med elegance og respekt for rytmen: At danse langs gulvet med harmoniske bevægelser er den første betingelse for at kunne begå sig i Urquiza tangoen.

Af dens største repræsentanter i historiens løb kan nævnes: Luis Lemos ”milonguita”; Miguel Mancini; Reinaldo Dàvila og Edgardo Clemente ”Perita”.

Stilen opstod i Urquiza-kvarteret i 1942. Den har sine rødder i 40érnes tango fra rabarber-kvarterenes klubber i Buenos Aires, og dens tætteste forløber er Canyengue tangoen, som udvikledes mellem 1920 og 1939. Denne enkle og rene tango lagde i løbet af 1940erne grunden for en serie ”stilarter”, imellem hvilke Tango Orillero, Tango Salon, Tango Fantasia og Tango Moderno (Urquiza) skilte sig ud.

I 1952  begynder det imidlertid at vælde frem med nye retninger, senere kendt som ”Tango Milonguero” eller ”del centro”. I dag kombineres denne form for tango med moderne klassiske dans og er typisk repræsenteret ved show-tangoen.

Man kan sige at stilen ændrede sig med den omstrukturering af orkestrene, som følgelig ændrede tangoens rytme. Hvor den i begyndelsen var domineret af kvartetter og kvintetter, gik det i 40erne over til en anderledes storslået overdådighed (hvoraf størstedelen stadig lyttes og danses til i dag), med orkestre som Trolio, Pugliese, Di Sarli, Tanturi, Biaggi, Salgán, De Angelis, Dàgostino, Miguel Caló, Florindo Sassone og mange andre.

I tiden efter 1960 opstår der desuden en nyskabende retning (ligesom i dansen), hvor frontfiguren Piazzola, er den vigtigste repræsentant.

Af Jose “el turco” Brahemcha

Kontakt os, og hør mere

Hvis du har spørgsmål, så skriv endelig til os

Daglig leder af Tango Bar:

Linus Aabye
E-mail: linus@tangobar.dk
Tlf. 27 11 24 10

Ansvarlig for ’Lille sal’:

Myeonghwa Song
E-mail: myeong@tangobar.dk

Scroll to Top